Carpe Vitam i Nepal

skolan

 

Den 25 april 2015 drabbades Nepal av en fruktansvärd jordbävning där flera tusentals personer avled och skadades. Över 800 000 hus har förstörts, 12 000 klassrum och tusentals sjukstugor och småföretag raserades. Än idag står hundratusentals familjer utan hem, byar är evakuerade och familjerna får hitta nya bostäder. Men att sova under en pressening när monsunregnet kommer, eller att bygga ett provisoriskt plåtskjul inför vintern är ingen lösning!

Hus, skolor, sjukstugor och byar måste byggas upp igen och dessa med jordbävningssäker teknik!

Carpe Vitam tog under sommaren 2015 kontakt med entreprenören Björn Söderberg, grundare till den ideella föreningen Tuki Nepal och samarbetspartners i den nepalbaserade organisationen Build Up Nepal för att initiera ett samarbete.

Build Up Nepal arbetar på plats i Nepal med att bygga säkra hus och skolor till de drabbade. För att genomföra dessa projekt använder man lokal arbetskraft, man bygger tillsammans och tränar upp lokala entreprenörer i hur de ska bygga jordbävningssäkert i sina egna byar, starta småföretag och skapa jobb. Allt för att bygga upp HELA Nepal igen, inte bara de nedfallna husen.

Tillsammans står vi nu redo att ta oss an utmaningen; att bygga säkra hus för fattiga människor. Men vi kommer inte att göra detta ensamma! Vi kommer att använda kraften av tusentals bybor som alla vill bygga upp sina egna bostäder och sitt eget land igen!

Genom att tillsammans bidra till detta kommer arbetstillfällen att skapas, småföretagande öka och vi på det sättet att kunna se en ekonomisk utveckling i byarna. Varje dag lämnar hundratals nepaleser landet för att under slavlika förhållanden arbeta i Mellanöstern och anledningen till det är helt enkel att man i sitt hemland saknar arbetstillfällen. Det är det vi vill ta vara på! Att använda lokal arbetskraft skapar både arbete och en möjlighet att försörja sin familj och en möjlighet att bygga sin framtid, med bra arbetsvillkor och bra levnadsförhållanden!

Målet är att under 2015 bygga upp de 16 första husen i en total satsning på 100 hus och vi vill gärna ha hjälp av dig!